Redactie - 28 / Nov / 2019

Samen met de kinderen erop uit in de herfst

De volgende tips zorgen er voor dat je tijdens de regenachtige dagen in de herfst toch nog een frisse neus haalt en je kind aan buitenspeelplezier komt.<br />
<br />

Samen met de kinderen erop uit in de herfst
#TipVanDeWeek

De herfst is in volle gang. Heerlijk knus binnen zitten met een warme kop thee tijdens de regenachtige dagen klinkt vaak beter dan naar buiten gaan. Het kan dan een enorme uitdaging zijn om toch nog even die frisse neus te halen. Buiten komen is namelijk vooral nu heel belangrijk. Wij, en onze kinderen, hebben wat van die buitenlucht nodig zodat we de nodige vitamine D kunnen vangen. Die vitamine D speelt weer een grote rol bij een goede werking van het immuunsysteem. Hoe zorg je er dan voor dat je bij dit druilerige weer toch nog even naar buiten stapt met je kind?

 

Als het buiten guur en koud is, is het begrijpelijk dat je niet zo snel met je kind naar buiten gaat om lekker in de speeltuin te spelen. Het gras is nat, de glijbaan glijdt niet als vanouds, de zandbank is niet bruikbaar door de modderpoel en het klimrek is veel te glibberig. Hoewel naar buiten gaan natuurlijk zeer wordt aangemoedigd, kunnen de volgende tips ervoor zorgen dat je een frisse neus haalt en je kind aan buitenspeelplezier komt.

 

Het bos is een groot speelparadijs

Niks is mooier dan het bos in de herfstperiode. Overal komen gekleurde bladeren vandaan, eikels vallen van de bomen en paddenstoelen schieten uit de grond. Het kan dan heel leuk zijn om een lekkere wandeltocht door het bos te maken. Ga op ontdekkingstocht door sporen te zoeken van dieren. Deze sporen zijn nu namelijk een stuk zichtbaarder. Ook kan je een ‘kaboutertocht’ houden door het bos. Er zijn vaak speciale wandelpaden waarbij je op zoek kan gaan naar kabouters die bij paddenstoelen te vinden zijn. Je kan dan zelf met een spiegeltje het bos in gaan om de paddenstoelen van de onderkant te bekijken.

 

Ook kan je samen met je kind op zoek gaan naar knutselspullen vanuit het bos. Overal vallen kleurrijke bladeren op de grond die je kan laten drogen. Met kastanjes kan je weer leuke poppetjes en dieren maken en takjes kunnen gebruikt worden om weer van alles te bouwen. Alles om je heen is te gebruiken om thuis lekker aan de slag te gaan. Het hoeft nergens op te lijken, zolang de fantasie maar wordt ingezet.  

 

Maak er een speurtocht van

Je hebt waarschijnlijk geen tijd om elke dag een volledige speurtocht met aanwijzingen uit te stippelen. Wat je wel kunt doen is je kind stimuleren om een tochtje naar buiten te maken door van alles wat je ziet, zelf aanwijzingen op te geven. Dit kan van alles zijn: het vinden van eenden, duiven of katten tot paddenstoelen, modderplassen, bussen en molshopen. Ook kan je bijvoorbeeld aanwijzingen geven door te zeggen: ‘we lopen net zo ver tot je een herfstblad vindt’, ‘bij het eerstvolgende verkeersbord gaan we de hoek om’.

Daarnaast kan je een ‘herfst bingo’ houden. Je kan heel makkelijk op internet afbeeldingen vinden die je dan verzameld, en je kind deze kan afstrepen. Wie als eerst een volle spaarkaart heeft, heeft gewonnen. Deze activiteiten kunnen heel makkelijk gedaan worden onderweg vanuit school naar huis, tijdens het uit laten van de hond of als je gewoon even een wandeling wilt maken.

 

Laat regen je niet tegenhouden

Het is belangrijk om je kind te laten leren dat regen hem of haar niet moet tegenhouden om naar buiten te gaan. Trek een goed regenpak en regenlaarzen aan zodat de kleding er onder nog redelijk netjes blijven en ga er op uit. Kinderen houden van vies worden en hoe kan dat niet beter dan lekker in de plassen laten stampen? Ga samen een wandeling maken en test alle plassen die je vindt samen uit.

 

Grijp je kans

Er zijn genoeg momenten in de herfst dat het zonnetje een beetje doorbreekt. Deze moet je echter goed in de gaten houden. Wanneer het zonnetje doorkomt, pak dan je kans en ga naar buiten. Houd daarom de essentials zoals stoepkrijt, ballen en zandspeeltjes altijd bij de hand. Je hoeft dan niet nog eerst heel de schuur overhoop te halen om op zoek te gaan naar wat je buiten kunt gaan doen.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 28 / Nov / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 28 / Nov / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 28 / Nov / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 28 / Nov / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 28 / Nov / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 28 / Nov / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 28 / Nov / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 28 / Nov / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 28 / Nov / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 28 / Nov / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »