Redactie - 10 / Apr / 2019

Scheiden doet ook iets met het volwassen kind

Het komt wel eens voor dat ouders pas scheiden, als hun volwassen kinderen uit huis zijn. Dit is met het idee omdat hun kinderen nu op eigen benen kunnen staan. De klap zal op die manier minder hard aankomen. Toch is niets minder waar. Vaak vragen de kinderen zich af hoe lang dit al speelt en of dat ‘happy family’ gevoel misschien niet gewoon een grote acteer show was.

Scheiden doet ook iets met het volwassen kind
#TipVanDeWeek

Het komt wel eens voor dat ouders pas scheiden, als hun meerderjarige kinderen uit huis zijn. Dit is met het idee omdat hun kinderen nu op eigen benen kunnen staan. De klap zal op die manier minder hard aankomen. Toch is niets minder waar. Vaak vragen de kinderen zich af hoe lang dit al speelt en of dat ‘happy family’ gevoel misschien niet gewoon een grote acteer show was.

 

Wanneer je als kind uit een warm, stabiel gezin komt, is het vaak moeilijk voor te stellen hoe het is om gescheiden ouders te hebben. Je gaat bijvoorbeeld op je achttiende op kamers en gaat je eigen leven leiden. Het maakt niet uit hoe lang je als kind je ouders niet ziet, bij je ouders is de thuisbasis. Met problemen, vraagstukken of twijfels, klop je als kind aan bij je ouders. Met een kop thee en met je ouders om de tafel kan je uren praten. Kinderen zien dan ook vaak hun ouders als vangnet, een voorbeeld voor alles wat ze later willen worden.

 

De schok

Maar zodra je als kind, al ben je 19, 27 of 46 jaar, te horen krijgt dat je ouders gaan scheiden, komt dat binnen als een bom. Als volwassen kind ben je opeens je thuisbasis kwijt. Kerst wordt nu opeens op twee plekken gevierd, wanneer je kinderen krijgt zullen ze niet meer naar ‘opa EN oma’ gaan. Wanneer je naar je moeder belt, heb je niet meteen een vader op de achtergrond die schreeuwt ‘hoe gaat het nou met d’r?’. Je hebt ze niet meer tegelijk aan de telefoon. Wanneer je ouders ouder worden, zullen ze niet meer voor elkaar kunnen zorgen. Het zijn allemaal zaken waar je als meerderjarig kind mee te kampen krijgt. Het symbool van een perfecte familie valt opeens in duigen en heb je als kind geen voorbeeld meer om naar te kijken.

 

Ouders nemen hun volwassen kind mee

Naast dat je nu alles zelf snel moet verwerken en je nooit een andere gezinsvorm hebt gekend, heeft dat volwassen worden nog een ander onderschatte waarde: vaak sparen de ouders hun kind niet. Wanneer er weer een discussie ontstaat over bijvoorbeeld de inboedel, kan het zo zijn dat je meteen betrokken wordt bij de discussie. Je wordt nu gezien als een tussenpersoon van jouw ouders. Niet alleen probeer je je eigen hachje te redden en probeer je de lieve vrede te bewaren tussen je ouders.

 

En het mooie is nog, tussen al dat volwassen geploeter, hoort vaak ook nog dat je je eigen leven zo goed mogelijk op de rails probeert te houden: je diploma misschien wel proberen te halen, de stapels werk op het kantoor niet achter te laten lopen en je eigen thuisbasis zo stabiel mogelijk proberen op te bouwen. Dit gebeurt vaak allemaal, zonder al te veel je emoties te laten tonen. Daarnaast zal je ook nog veel tijd kwijt zijn om allebei je ouders te bezoeken, om de band te onderhouden tussen hen allebei.

 

‘Gelukkig heb je wel een fijne jeugd gehad’

Zulke uitspraken krijgen meerderjarige kinderen vaak naar hun hoofd geslingerd. Je wordt als volwassene geacht om ook echt ‘volwassen’ te zijn. De naïviteit over gescheiden ouders bij volwassen kinderen is er nog veel. Het is een niet veelbesproken onderwerp omdat veel mensen denken dat je er als volwassen kind wel weer bovenop komt. Ondanks dat je niet meer thuis woont en een eigen leven hebt, valt je fundering van je leven weg. Als volwassen persoon ervaar je ook echt wel gevoelens van eenzaamheid, verlorenheid en onzekerheid bij een scheiding. Het vormt je identiteit en je hebt een gezamenlijke geschiedenis. Wanneer dit allemaal wegvalt, kan het voelen alsof er een stukje van jezelf uit elkaar valt.

 

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat het juist goed is dat je ouders de beslissing hebben genomen om te scheiden. Het kan gaan om de botsende karakters die maar bleven zorgen voor terugkomende ruzies, het onderling respect voor elkaar verloren was of je als volwassen kind de ene ouder gewoon steeds ongelukkiger zag worden omdat er geen wederzijdse genegenheid was. Dan kan een scheiding juist zorgen voor meer opluchting binnen het gezin.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 10 / Apr / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 10 / Apr / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 10 / Apr / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 10 / Apr / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 10 / Apr / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 10 / Apr / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 10 / Apr / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 10 / Apr / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 10 / Apr / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 10 / Apr / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »