Redactie - 26 / Oct / 2019

Scheiden: 'Hoe vertellen we het de kinderen?'

Het moeilijkste wat je als ouder misschien wel moet mee doen tijdens de scheiding, is het vertellen aan je kinderen. Hoe pak je zoiets aan?

Scheiden: 'Hoe vertellen we het de kinderen?'
#TipVanDeWeek

Het is misschien wel het moeilijkste moment van de scheiding: het vertellen aan je kinderen. Veel ouders zien hier echt tegenop. Vooral ook omdat je niet van tevoren kunt weten hoe je kind zal reageren op het nieuws. Je wilt er voor ze zijn en hebt het beste met ze voor. Hoe pak je zoiets dan aan?

 

Samen er eerst als ouders uit komen

Het moment heeft plaatsgevonden dat de knoop is doorgehakt. Jullie gaan uit elkaar. Houdt er rekening mee dat dit bij de ene partner harder aan komt dan bij de andere. De één heeft namelijk de beslissing misschien al genomen terwijl de andere nog in een achterstand van allerlei emoties zit. Geef die partner of misschien wel jezelf, de ruimte. Heb het er samen goed over. Het kan op zo’n moment ook heel goed helpen om bij een goede vriend of vriendin wat stoom af te blazen. Op die manier geef je de emoties wat rust. Als het dan allemaal goed bezonken is, jullie samen goed in gesprek zijn gegaan, kan je als ouders de stap nemen om het aan je kinderen te vertellen.

 

Doe het samen

Als het moment daar is dat jullie ervoor hebben gekozen om het de kinderen te vertellen, is het belangrijk om dit samen te doen. Scheiden doe je immers samen, dus het gesprek voer je dan het liefst ook met z’n tweeën en in alle rust. Bespreek goed van tevoren met elkaar wat jullie gaan vertellen en hoe jullie dit gaan aanpakken. Heb samen een consistent verhaal waar geen verwijten naar elkaar worden gemaakt.  Ook al is het zo dat één van jullie deze scheiding niet had gewild, het is belangrijk voor een kind dat ze niet het gevoel krijgen te moeten kiezen. Het is belangrijk om te laten weten dat jullie samen ouders blijven en ook gezamenlijk voor de kinderen blijven zorgen.

 

Timing

Plan samen in wanneer jullie het willen vertellen. Ga niet op een doordeweekse ochtend tijdens het ontbijt vertellen dat papa en mama gaan scheiden. Ook vlak voor het slapen gaan is af te raden. Je  kind kan zich dan namelijk heel erg alleen voelen en waarbij hij of zij dan niet echt de mogelijkheid krijgt om erover te praten. Pak een dag waarbij je weet dat je kinderen die dag niks meer hoeven te doen en er niks gepland staat. Dit kan bijvoorbeeld in het weekend of in een vakantie periode. Er is dan genoeg ruimte voor je kind om het er over te hebben of dat hij of zij zich even kan terugtrekken om alleen te zijn.

 

Plek

Pak een vertrouwde plek waar je kind zichzelf kan zijn en waar ook de mogelijkheid is om zich even terug te trekken. Meestal is dit thuis bijvoorbeeld aan de eettafel of op de bank. Pak dan een moment waar niemand afgeleid kan worden door mobiels of televisie.

 

Pak de tijd

Bij het vertellen is het belangrijk dat je er niet te veel om heen gaat draaien. Zeg dat jullie iets belangrijks te melden hebben en dat jullie als partners uit elkaar gaan. Als het dan uitgesproken is, neem dan de tijd om het even te laten bezinken en om vragen te beantwoorden.

 

Het vertellen tegen je kinderen is het moeilijkste wat er is maar wees eerlijk tegen jezelf, tegen je partner maar vooral ook tegen je kinderen.

 

Bij MediationTV gaan we in gesprek met Rian Blom waarbij ze nog meer tips geeft aan gescheiden ouders. Bekijk hier de aflevering.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 26 / Oct / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 26 / Oct / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 26 / Oct / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 26 / Oct / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 26 / Oct / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 26 / Oct / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 26 / Oct / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 26 / Oct / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 26 / Oct / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 26 / Oct / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »