Redactie - 06 / Jan / 2020

Studeren naast je werk: iets voor jou?

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Je wilt misschien wel aan jezelf gaan werken en bedenkt dat studeren naast je werk wel eens zou helpen om aan die doelen te werken. Maar past dat wel bij jou?

Studeren naast je werk: iets voor jou?
#TipVanDeWeek

Het nieuwe jaar is weer begonnen waar nieuwe kansen op de loer liggen. Je wilt misschien wel aan jezelf gaan werken en bedenkt dat een studie naast je werk wel eens zou helpen om aan die doelen te werken. Het begint weer te kriebelen om die schoolbanken in te duiken. Maar is studeren naast je werk wel haalbaar en hoe weet je of het wel echt bij jou past?

 

In Nederland is het volgen van een opleiding naast je werk, steeds populairder aan het worden. Zo volgt volgens het CBS maar liefst één op de vijf mensen tussen de 25 en 65 jaar een studie of cursus. De reden hiervoor kan zijn dat jouw vakgebied zich blijft ontwikkelen, je wilt je meer verdiepen in een specifieke materie of doorgroeien naar een hogere functie. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je jezelf meer wilt uitdagen. Het is in ieder geval belangrijk om te weten waarom voor jou een studie naast je werk zo belangrijk is. Op die manier kan je vol zelfvertrouwen aan je doelen werken.

 

Je studie combineren met werk en privé

Die obstakels bestaan vooral uit hoe je alles moet combineren. Je hebt namelijk een gezin dat onderhouden moet worden, werk dat vijf dagen in de week om jouw aanwezigheid roept, je sociale kring dat je graag wilt zien en dan nog je hobby’s dat je graag wilt beoefenen. Het is dan ook vaak de tijd dat mensen afschrikt om verder te studeren. Maar het is vooral een kwestie van voorbereiding en planning om jouw studie te combineren met werk. De volgende tips kunnen jou helpen om te beslissen of studeren inderdaad iets voor jou is en hoe je er mee om gaat.

 

 1. Heldere doelen hebben

Weet eerst goed wat je eigenlijk wilt bereiken met de studie. Wanneer je bijvoorbeeld wilt doorgroeien naar een leidinggevende functie, ga eerst bij jezelf na of het wel daadwerkelijk bij je past. Bedenk waar jij jezelf ziet staan over vijf jaar. Ga daarom in gesprek met mensen in jouw omgeving en doe vooral heel veel zelfonderzoek. Als jij je van je eigen beweegredenen bewust bent, blijf je gemotiveerd en doelgericht.

 

 1. Bespreek het met jouw privé omgeving

Wanneer je gaat studeren, zal dat veel tijd in beslag nemen waarbij je keuzes zal moeten maken. Gezellige uitjes en avondjes met vrienden of familie zal je waarschijnlijk niet altijd bij kunnen zijn. Bespreek dit met je partner, je kinderen, familie en vrienden. Laat ze weten dat je nu weer studeert en misschien wel minder tijd gaat hebben voor leuke dingen. Op die manier is het helder voor jouw omgeving dat je hieraan tijd besteed en zorgt dat voor de juiste verwachtingen.

 

 1. Gedisciplineerd te werk gaan

Omdat je veel moet combineren zal je ook veel moeten plannen. Maak deze planningen haalbaar zodat je er ook aan blijft houden. In plaats van dat je opschrijft ‘lesstof doornemen’, kan je zeggen ‘vanavond lees ik tien bladzijdes van hoofdstuk 4 door’. Rooster van tevoren vaste tijdstippen in die voor jouw studie gelden. Het voordeel hiervan is dat het je mentale rust zal geven. Je weet op die manier wat jou deze week te wachten staat. Evalueer deze planning ook: is het nog allemaal haalbaar en realistisch wat hier op staat? Daarnaast is het natuurlijk ook van belang dat er ontspanning plaatsvindt. Je kan namelijk niet continu aan staan. Plan deze vrije tijd ook in.

 

 1. Betrek je werkgever bij jouw studie

Misschien denk je er niet als eerste aan, maar sommige werkgevers staan positief tegenover jouw bijscholing. Het feit dat hun werknemer zich wilt blijven ontwikkelen, zal het bedrijf ook ten goede doen. Bespreek daarom jouw opleidingsplannen met jouw werkgever. Soms zijn werkgevers bereid om jouw studie te ondersteunen. Dit kan door bijvoorbeeld rekening te houden met de werkbelasting van jou als werknemer of dat de studie voor een deel vergoedt wordt door jouw werk.

 

Onthoud in ieder geval dat studeren veel tijd van je vraagt maar dat het echt niet onmogelijk is.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Jan / 2020

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Jan / 2020

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Jan / 2020

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Jan / 2020

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Jan / 2020

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 06 / Jan / 2020

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 06 / Jan / 2020

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 06 / Jan / 2020

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 06 / Jan / 2020

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 06 / Jan / 2020

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »