Redactie - 19 / Mar / 2020

Tips voor thuiswerken

Nu het coronavirus zich ook op de Nederlandse bodem bevindt, zijn veel werknemers genoodzaakt om thuis te werken. Hoe zorg je ervoor dat thuiswerken productief en efficiënt wordt?

Tips voor thuiswerken
#TipVanDeWeek

Nu het coronavirus zich ook op de Nederlandse bodem bevindt, zijn veel werknemers genoodzaakt om thuis te werken. Thuiswerken heeft zo zijn voordelen: je kan je eigen uren inplannen, je hoeft niet telkens in de file te staan als je onderweg bent, je wordt niet afgeleid door collega’s op kantoor en het zorgt misschien wel voor een hogere productiviteit. Maar thuiswerken kan ook weer zorgen voor eenzaamheid, sociale isolatie en jusit voor vermindering van je productiviteit.

 

Daarnaast zullen jouw kinderen zich ook wel de komende weken op het thuisfront bevinden. Scholen zijn dicht en om opa en oma in te schakelen als oppas, zit er gewoon even niet in. Er zit daarom niks anders op dan thuis te werken terwijl je kinderen thuis zijn. Als ouder moet je dan creatief zijn. Zet hulpmiddelen in zoals het opzetten van een film of luisterboeken. Laat ze knutselen of huishoudelijke taken doen. Denk aan het opruimen van de boekenkast of hun speelgoed die ze toch niet meer gebruiken. Vind een manier om ze bezig te houden.

 

Wanneer je de kinderen op hun plek hebt gezet, kunnen de volgende tips jou helpen om succesvol thuis te werken.

 

 • Kleed je aan

Het is heel verleidelijk om vanuit je slaapkostuum, zo achter je laptop plaats te nemen. Of misschien kom je wel helemaal niet je bed uit. Maar die pyjama of joggingsoutfit van jou zorgt er voor dat je niet klaar bent om te beginnen met werken. Wanneer je comfy gekleed bent, wordt het veel moeilijker om je gedachte op werkmodus te zetten. Zie het als een gewone werkdag: stap in de douche, kleed je om en maak je ontbijt. Je zult merken dat je je frisser voelt en beter kan concentreren.

 

 • Hanteer een goede planning

Houd per dag een goede planning aan maar wees hierbij realistisch. Je hebt kinderen over de vloer lopen waardoor jouw productiviteit misschien wat minder kan zijn. Weet welke zaken je vandaag af wilt krijgen en wie je daarvoor nodig gaat hebben. Stap niet in de valkuil om een té lange to-do lijst te maken. Kinderen zijn namelijk onvoorspelbaar en houden zich niet aan die lijst die jij af wilt hebben. Het werkt alleen maar demotiverend als je zaken niet af krijgt. Wees dus realistisch. 

  

 • Creëer een goede werkplek in huis

Misschien heb je wel de neiging om op de bank te ploffen. Hou het professioneel en richt je eigen werkplek in waar je je goed kan concentreren. Dit zorgt ervoor dat je je werk beter kan doen. Je ontloopt op die manier afleidingen. Ben je alleen thuis, dan volstaat een deel van de (keuken)tafel ook. Maak de tafel vrij van spullen. Creëer rust en zorg voor voldoende licht. Je mag dan wel thuis zijn, maar hou in je achterhoofd dat je eigenlijk op je werk bent.

 

 • Plan pauzes in

Net zoals op kantoor heb je recht op pauzes. Las deze ook voor jezelf in. Door op te staan en rond te lopen, geef je de hersenen en ogen een pauze van jouw computerscherm. Naast dat het beter is voor je gezondheid, kan het nemen van regelmatige pauzes zelfs je werkprestaties bevorderen. Een pauze nemen geeft je hersenen de ruimte om terug te keren naar een taak met hernieuwde energie en focus. Plan elk uur, tien minuten in om iets anders te doen. Dit kunnen bijvoorbeeld huishoudelijke taken zijn zoals het uitruimen van de vaatwasser of het halen van een frisse neus.

 

 • Genoeg is genoeg

Het grootste gevaar van thuiswerken is dat je te lang door kunt gaan met werken. Maak het niet te laat. Plan een gewone werkdag in met normale uren. Denk aan een dag van acht uur, waar je ook jouw pauzes in mee neemt. Maak er voor jezelf geen nachtwerk van wanneer je later in de ochtend begint met werken.
Het kan ook zo zijn dat je juist een productieve ochtend hebt gehad en om 14:00 uur al klaar bent. Voel je vooral niet schuldig. Je hoeft niet verplicht van 09:00 tot 17:00 uur bezig te zijn om maar je uren te halen. Het nieuwe werken draait om output, niet om uren.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 19 / Mar / 2020

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 19 / Mar / 2020

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 19 / Mar / 2020

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 19 / Mar / 2020

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 19 / Mar / 2020

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 19 / Mar / 2020

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 19 / Mar / 2020

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 19 / Mar / 2020

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 19 / Mar / 2020

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 19 / Mar / 2020

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »