Redactie - 31 / Jan / 2020

Van kinderbijslag naar studiefinanciering

Je zeventienjarige heeft het mbo, havo of vwo afgerond en is klaar om te gaan studeren. Maar hoe zit dat eigenlijk dan met de kinderbijslag? Heb je daar eigenlijk dan nog recht op?

Van kinderbijslag naar studiefinanciering
#TipVanDeWeek

Een nieuw tijdperk breekt aan. Je zeventienjarige heeft het mbo, havo of vwo afgerond en is klaar om te gaan studeren. Maar hoe zit dat eigenlijk dan met de kinderbijslag? Heb je daar eigenlijk dan nog recht op?

 

Recht op kinderbijslag

Wanneer je kind zestien of zeventien jaar oud is, zijn er een paar andere regels voor de kinderbijslag dan kinderen die jonger zijn. Zo moet het kind bezig zijn met het behalen van zijn of haar startkwalificatie. Een startkwalificatie is een diploma van minimaal mbo 2, havo of vwo-niveau. De kwalificatieplicht zegt dat kinderen van zestien en zeventien jaar, zonder startkwalificatie, tot hun achttiende onderwijs moeten volgen. Hierbij is het van groot belang dat het kind moet deelnemen aan lessen, stages of de praktijklessen. Wanneer het kind hier niet aan voldoet, stopt de leerplichtambtenaar de kinderbijslag.

 

Het kan ook zo zijn dat je kind is vrijgesteld van de startkwalificatie als hij of zij gehandicapt is of op een school heeft gezeten voor praktijkonderwijs of speciaal onderwijs. Dan heb jij als ouders nog steeds recht op kinderbijslag.

 

Maar wanneer stopt de kinderbijslag?

Wanneer je kind achttien jaar is geworden, stopt de kinderbijslag. Je ontvangt het laatste bedrag dan tot en met het kwartiel waarin je kind achttien wordt. Wordt je kind achttien op de eerste dag van het kwartiel, dan stop de kinderbijslag met ingang van dat kwartiel.

 

Minderjarige mbo-studenten die een beroeps opleidende leerweg volgen, krijgen een studentenreisproduct. Dit is onderdeel van de studiefinanciering maar heeft geen verdere gevolgen voor de kinderbijslag.

 

De discussie: minderjarig en lenen

Er loopt sinds 2015 een discussie over het nieuwe leenstelsel. Wanneer je kind naar het hbo of de universiteit gaat, ongeacht de leeftijd, krijgt je kind studiefinanciering in de vorm van een lening. Wanneer je kind dus met een opleiding start, gaat meteen de eerste maand van die studie de studiefinanciering in. De kinderbijslag stopt dan met ingang van het volgende kwartiel. Een klein voorbeeld:

 

Sophie start per één september met het volgen van een hbo-opleiding. Vanaf die datum gaat ook meteen de studiefinanciering in. De kinderbijslag die je normaliter ontvangt, stopt met ingang van het vierde kwartaal. Dat valt dan op één oktober. De laatste betaling van je kinderbijslag ontvang je dan na afloop van het derde kwartaal. Dit houdt in dat je dus de hele maand september nog recht hebt op studiefinanciering én kinderbijslag.

 

Kinderbijslag is een gift van de overheid die ouders krijgen totdat hun kind achttien wordt. Wanneer je kind als minderjarige begint aan een studie, vervalt de kinderbijslag. Hierdoor ontstaat er een rechtsongelijkheid voor de ouders van minderjarige kinderen, doordat alle ouders kinderbijslag ontvangen, behalve de kinderen die op jongere leeftijd gaan studeren. Deze minderjarige kinderen kunnen bijvoorbeeld vroeg leerling zijn of hebben zonder problemen het middelbaar schoolleven doorstaan. Op die manier worden kinderen al op jonge leeftijd gestimuleerd, om grote leningen aan te gaan. Volgens de wet zijn minderjarige niet in staat om ‘rechtshandelingen te verrichten’. Dit betekent dat, wanneer je een contract of lening wilt afsluiten, je daar in veel gevallen toestemming van een ouder of voogd nodig hebt. Echter, wanneer het om studiefinanciering gaat, geldt dit niet.

 

Wijziging kinderbijslag 2020

Daarom heeft het kabinet besloten dat vanaf 1 januari 2020 de regels voor kinderbijslag voor kinderen vanaf 16 jaar veranderd. Ouders met kinderen van 16 en 17 jaar die naar een hbo-instelling of universiteit gaan en de ouders met mbo-studenten die jonger dan 18 jaar zijn, hebben met ingang vanaf 1 januari 2020 recht op kinderbijslag én kindgebonden budget. Voor deze nieuwe maatregel moet 54 miljoen euro worden gereserveerd. Om dit te bekostigen wordt de kinderbijslag niet vanaf 1 januari 2020 verhoogd. Die zou stijgen naar 320,41 euro per kwartaal maar blijft nu op 316,41 euro.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 31 / Jan / 2020

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 31 / Jan / 2020

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 31 / Jan / 2020

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 31 / Jan / 2020

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 31 / Jan / 2020

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 31 / Jan / 2020

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 31 / Jan / 2020

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 31 / Jan / 2020

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 31 / Jan / 2020

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 31 / Jan / 2020

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »