Redactie - 24 / Apr / 2019

Vind de balans tussen werk en privé

Als mens sta je continu aan en vangt hierdoor veel prikkels op. Dit wordt ook nog eens versterkt door de telefoon waardoor je altijd bereikbaar bent. Hoe vind je de balans dan tussen werk en privé?

Vind de balans tussen werk en privé
#TipVanDeWeek

Bovenstaande begrippen zijn twee woorden die we vaak door elkaar halen. Jij als persoon zal dan ook worstelen om de balans te vinden tussen werk en privé. Je staat continu aan en vangt veel prikkels op. Dit wordt dan ook nog eens versterkt door de telefoon waardoor je altijd bereikbaar bent en in contact blijft met de buitenwereld. Gelukkig zijn er genoeg tips die je makkelijk kunt uitvoeren zodat jij de balans weer vindt tussen jouw werk en je vrije tijd.

 

Het is moeilijk om de balans tussen werk en privé te vinden, doordat we altijd maar aan staan en snel in de sympathische modus gezet worden. De hersenschors die wij hebben, genaamd neocrotex, zorgt ervoor dat je je als mens beschaafd gedraagt. Je probeert hiermee de impulsen te bedwingen. Heel moeilijk natuurlijk omdat er een overaanbod aan prikkels zijn. Je zit hierdoor constant in een soort nadenkmodus waardoor je lichaam continu in een stress-stand staat.

 

Onderstaande tips zorgen ervoor dat je niet zomaar kopje onder zult gaan.

 

Onderzoek of je niet in een overwerkcultuur zit

Ga eens onderzoeken of het wel echt te maken heeft met de disbalans van je privéleven en niet met de structurele overwerkcultuur waar jij in leeft. Soms kies je ervoor om na je werk thuis nog even wat mails te beantwoorden of wat zaken af te ronden. Soms is het ook zo dat je moet kijken of je wel genoeg tijd krijgt op een dag of in een week, om jouw werk af te ronden. Wanneer dit niet het geval is, is het belangrijk om dit bespreekbaar te maken met jouw werkgever. Ga samen kijken hoe jij jouw tijd wel efficiënt kunt indelen en wat jij nodig hebt van jouw manager.

 

Slecht in ‘nee’ zeggen

Hoe vaak komt het voor dat er iets aan je gevraagd wordt, en het antwoord ‘ah, dat doe ik wel even’ uit je mond is voordat je er bewust van bent? Dit kan ook de balans tussen werk en privé verstoren. Je kan je hierdoor veel dingen op je hals halen. Het is vaak niet alleen de hoeveelheid werk of privé belasting die je op je neemt, maar ook hoe jij er mee omgaat. Het beste wat je dan kunt doen, is een coach inschakelen die samen met jou aan de slag gaat om werk en privé met elkaar te combineren.

 

Onderzoek ook de thuissituatie

Ga naast je werk, ook eens onderzoeken hoe je privéleven is georganiseerd. Wanneer je te veel huishoudelijke taken hebt, kan je die uitbesteden aan je partner of kunnen je kinderen ook iets in het huishouden doen. Maak een lijst met zaken die wekelijks terugkomen. Je kunt deze uitbesteden of efficiënter aanpakken zodat je meer tijd overhoudt aan zaken die op dat moment belangrijker voor je zijn.

 

Verbeter je houding met je telefoon

Het is heel verleidelijk: ’s avonds krijg je nog een mailtje binnen van je collega of je daar nog even naar kunt kijken. Hoewel je nog lekker op de bank zit, pak je toch maar je telefoon of je laptop erbij om er even naar te kijken. Of je kiest ervoor om er niet naar te kijken, maar het blijft maar in je hoofd spoken. Dit zorgt ervoor dat je toch stiekem meer met werk bezig bent dan nodig is. Zorg daarom dat jouw telefoon niet overgaat tussen 21:00 uur en 07:00 uur door hem op automatisch ‘niet storen’ te zetten. Ook kan je een app instellen die bijhoudt hoe lang en vaak jij op je telefoon zit. Door deze registratie, zal je er (ook op de werkvloer) veel bewuster mee omgaan.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 24 / Apr / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 24 / Apr / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 24 / Apr / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 24 / Apr / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 24 / Apr / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 24 / Apr / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 24 / Apr / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 24 / Apr / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 24 / Apr / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 24 / Apr / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »