Redactie - 11 / Sep / 2019

Vriendschap op je werk: hoe pak je dit aan

Je ziet je collega's vaker dan je eigen familie. Dan kan het heel leuk zijn als het goed klikt tussen jou en je collega('s). Hoe pak je zo'n vriendschap op het werk dan aan?

Vriendschap op je werk: hoe pak je dit aan
#TipVanDeWeek

Je gaat nou eenmaal meer om met je collega’s dan met jouw familie. Wanneer het dan ook nog eens goed klikt tussen jou en je collega en jullie afspreken na het werk, kan je zeker wel spreken van een bepaalde vriendschap. Maar pakken vriendschappen op de werkvloer eigenlijk wel goed uit?

 

De voordelen

We zijn heel erg geneigd om onze vriendschappen in groepen te verdelen. Denk aan de vriend waar je altijd mee gaat sporten, misschien kan je het wel goed vinden met je schoonbroer of schoonzus en dan heb je nog je zakelijke relaties. Het houdt het allemaal heerlijk overzichtelijk. De belangrijkste factor van jouw vriendschap met die ene collega, is toch wel dat je jouw werk met plezier kunt doen. Het geeft een goed gevoel om bij je collega’s terecht te kunnen om je hart te luchten of uit te storten.  Deze bevriende collega’s zorgen er trouwens ook voor dat je succesvoller bent. Het is immers een stuk makkelijker om een succesvolle carrière stap te maken met behulp van een collega of goede vriend in hetzelfde vakgebied.

 

De nadelen

De emotionele stress wekt zich vooral hoger op als je verdiepte relaties aangaat. Dit kan bijvoorbeeld komen door het krijgen van promotie, waarbij de balans tussen jullie ineens verschuift of dat je soms moet kiezen tussen het bedrijf en jouw vriend(in). Deze stress kan je het beste aanpakken door goede en heldere communicatie met je lievelings-collega en het tijdig aanpakken van frustraties. Alleen dan help je de spanning op zowel de werkvloer als jullie relatie, te verminderen.

 

Persoonlijke welzijn op het werk

In het tijdperk dat mensen worden gedreven door zowel hun carrière als persoonlijk welzijn, is het vinden van een gezond evenwicht in relaties op het werk nog nooit zo belangrijk geweest. Het vormen wel uitdagingen waarbij je een balans moet vinden tussen je persoonlijke behoefte en de behoeften van de werkplek. Hieronder zijn een paar richtlijnen beschreven die je kan helpen over het omgaan met vriendschappen op de werkvloer.

 

 • Betrek ook niet-vrienden met werkprojecten

Het is natuurlijk goed en zelfs productief om samen te werken met je vrienden. Zorg er wel voor dat je ook andere collega’s meeneemt in de verschillen projecten. Het is namelijk ook heel belangrijk dat je samenwerkt met andere collega’s, buiten je directe omgeving. Dit helpt jou juist weer met nieuwe ideeën en blijf je niet steeds in die typische invloedssferen hangen.

 

 • Behandel elk lid van je team, op dezelfde manier

De beste manier om enige vorm van vertekening te voorkomen, is om elk lid van het team op precies dezelfde manier te behandelen. We snappen echt wel dat je de neiging hebt om indirect jouw vriend meer bij zaken te betrekken, maar probeer juist ook goed te luisteren naar andere collega’s wanneer zij bepaalde ideeën aandragen. Het is belangrijk om iedereen het gevoel te geven dat hij of zij gewaardeerd wordt.

 

 

 • Weet waar de grenzen zijn

Natuurlijk is het goed om een beetje lol te hebben met je collega’s. Het kan zelfs leiden tot betere productiviteit. Toch kan jij en jouw collega het niet veroorloven om de hele dag maar een beetje aan te klooien. Het is belangrijk om de grens te herkennen wanneer jouw vrienden je afleiden van het werk.

 

Als vriendschappen hiërarchieën doorkruisen, is het ook belangrijk om de optiek van die relatie te herkennen. Heb het er met elkaar over waar de grenzen zijn. Door met elkaar in gesprek te blijven, houd je rekening met elkaars verwachtingen en komt jullie vriendschap niet in de clinch te liggen. 

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 11 / Sep / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 11 / Sep / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 11 / Sep / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 11 / Sep / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 11 / Sep / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 11 / Sep / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 11 / Sep / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 11 / Sep / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 11 / Sep / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 11 / Sep / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »