Redactie - 21 / Nov / 2019

Waar heeft het kind recht op na de scheiding?

Wanneer je hebt besloten om van je partner te scheiden, is het belangrijk om in samenspraak afspraken te maken over de kinderen. Waar heeft het kind dan recht op?

Waar heeft het kind recht op na de scheiding?
#TipVanDeWeek

Wanneer je hebt besloten om van je partner te scheiden, is het belangrijk om in samenspraak afspraken te maken over de kinderen. Dit wordt allemaal vastgelegd in een verplicht ouderschapsplan. Het is dan belangrijk om te weten dat je kind ook een aantal rechten heeft, waar ook rekening mee wordt gehouden door de rechter. Maar weet jij eigenlijk waar jouw kind recht op heeft?

 

Ouders zijn verplicht om samen met hun minderjarige kind(eren) afspraken over de zorg te bespreken die bij de leeftijd van hun kind past. Wanneer jullie er samen niet uitkomen, beslist de kinderrechter. De kinderrechter kijkt dan goed naar de mening van het kind.

 

Omgangsrecht

Allereerst hebben kinderen het recht om met beide ouders in contact te blijven. Zij mogen niet van elkaar gescheiden worden. Het is namelijk belangrijk voor een kind om op te groeien met zowel hun vader als hun moeder. Dit geldt trouwens ook voor de beide kanten van de familie: opa’s, oma’s, neefjes, nichtjes, ooms en tantes. Tenzij een scheiding in het belang is van het kind en volgens de vastgestelde procedures loopt. Zowel de ouders, als hun kinderen, moeten in deze procedures hun standpunt kunnen geven. Houd hier met het begin van het scheidingsproces dan ook rekening mee en maak hier samen afspraken over in het ouderschapsplan. Zelfs als het kind bij jou woont, moet je kind om kunnen gaan met je ex-partner. 

 

Misvattingen over het ‘hoorrecht’

Regelmatig wordt erover gesproken dat ouders denken dat kinderen boven de 12 jaar zelf mogen beslissen waar hij of zij gaat wonen: bij de vader of de moeder. Dit is niet zo, ook niet als je 12 jaar of ouder bent. De rechter zal een kind namelijk nooit dwingen om te kiezen tussen de vader en moeder. Het is net alsof vragen wie het kind liever vindt: de vader of de moeder? Dit zal nooit gebeuren omdat er een loyaliteitsconflict kan ontstaan waarbij schuldgevoelens de overhand nemen.

 

Wel heeft elk kind het recht om gehoord te worden door de rechter. Daar mag het kind zeggen hoe hij of zij het graag zou willen. Een kind van 12 jaar of ouder wordt vaak door de kinderrechter opgeroepen om te worden gehoord. Het kind wordt dan uitgenodigd door middel van een brief om samen met de kinderrechter het er over te hebben wat je kind van de scheiding vindt. Hierbij wordt er bijvoorbeeld gesproken over de woonplaats, de omgangsregeling en soms over de alimentatie. Hierbij zal er niet altijd meegegaan worden met de wensen van het kind maar zal de rechter wel altijd de belangen van het kind vooropstellen.

 

Kortom, wanneer er een procedure bij de rechter loopt, hebben jullie als ouders het gezag over het kind. De ouders beslissen samen waar het kind woont en wanneer het kind bij de ouder verblijft. Hierbij kunnen zij de mening van het kind betrekken, zeker nadat zij 12 jaar zijn geworden. Het is voor een kind veel belangrijker om te zien dat hun ouders in goed overleg kunnen handelen. Je wilt namelijk niet dat je kind moet kunnen kiezen tussen de twee ouders.

 

Het recht om kind te zijn

Een ander belangrijk recht dat je als ouder zeker niet mag vergeten, is dat je jouw kind, kind moet laten zijn. Kinderen moeten zich niet zorgen hoeven te maken om problemen van volwassenen. Ze moeten zich kunnen concentreren op school, hun vrienden en hun hobby’s. Het is belangrijk voor een kind om te weten dat zij de problemen bij hun ouders niet kunnen oplossen. Dat moeten jullie als ouders zelf doen.

 

Daarnaast is het van belang om je kind te laten weten dat het zijn of haar emoties mag tonen en dat zij zich daar niet voor hoeven te schamen. Ook is het recht op een veilige leefomgeving heel belangrijk. Niemand mag het kind, zowel voor, tijdens als na de scheiding, in gevaar brengen.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 21 / Nov / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 21 / Nov / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 21 / Nov / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 21 / Nov / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 21 / Nov / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 21 / Nov / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 21 / Nov / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 21 / Nov / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 21 / Nov / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 21 / Nov / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »