Redactie - 16 / Aug / 2019

Wat kan mediation in strafzaken voor je betekenen?

Steeds vaker komt het voor dat de benadeelde in gesprek wil met de beschuldigde. Vergeten zullen ze het nooit, maar strafmediation kan helpen bij de verdere verwerking en het goed kunnen afsluiten.

Wat kan mediation in strafzaken voor je betekenen?
#TipVanDeWeek

Recentelijk heb je te maken gehad met een geweldsdelict. De dader is godzijdank gepakt. Je vervloekt hem, wenst hem van alles toe, maar je bent ook op zoek naar antwoorden. Waarom ik? Wat heb ik misdaan? Is er kans op herhaling?

 

De benadeelde en de beschuldigde

Steeds vaker komt het voor dat een benadeelde in gesprek wil met de beschuldigde. We spreken hier liever niet vanuit ‘slachtoffer’ en ‘dader’. Het kan namelijk zo zijn dat er vanuit beide kanten, zowel degene van wie de aangifte komt, als degene tegen wie er aangifte is gedaan, zich slachtoffer kan voelen van het incident.

 

Een voorbeeld: Een vrouwelijke automobilist moet opeens uitwijken voor een rij eenden op de weg. Bij het uitwijken verliest de automobiliste de controle over haar stuur waarbij ze frontaal tegen een voetganger botst. De mannelijke voetganger ligt nu met heftig letsel in het ziekenhuis waarbij het de vraag is of hij nog ooit volledig zal herstellen. De schrik zit er voor beide partijen goed in. De voetganger voelt zich slachtoffer, omdat hij nu voor langere tijd in het ziekenhuis moet liggen en niet weet wat de toekomst hem zal brengen. Daarnaast voelt de bestuurder zich onwijs schuldig tegenover de voetganger. Het ongeluk heeft er voor gezorgd dat de automobilist slapeloze nachten heeft en zij het ongeluk telkens weer opnieuw voor zich ziet. Ze zit nu met een burn-out thuis.

 

Vergeten zullen ze het nooit, maar mediation kan helpen bij de verdere verwerking en/of het afsluiten van het hoofdstuk.

 

Mediation inzetten

Het komt steeds vaker voor dat mediaton wordt ingezet bij strafzaken. Dit kan op initiatief van de politie, het openbaar ministerie of rechters. Daarnaast mogen ook hulpverleners, advocaten en verdachten (in overleg met het OM) een mediaton voorstellen.

 

De benadeelde en beschuldigde gaan onder begeleiding van een mediator met elkaar in gesprek om op die manier afspraken te maken. Deze vorm van bemiddeling beoogt de relatie tussen de benadeelde en de beschuldigde, waar mogelijk te herstellen. Er wordt ruimte geboden om vergeving te bieden. Naast dat er de welgemeende excuses worden aangeboden, zal er ook een schadevergoeding (voor geleden schade en mogelijke immatieriële schade) door de beschuldigde aan de benadeelde worden betaald.

 

De meerwaarde

Zowel de benadeelde als de beschuldigde, kunnen weer verder met hun leven. Ze hebben vaak behoefte aan duidelijkheid van elkaar. Zo liep er een zaak waarbij een zoon met de auto van zijn vader, een vrouw had aangereden. Hierbij werd de zoon dan ook schuldig bevonden. Zijn vader wil hem graag helpen en vraagt aan zijn advocaat om alsjeblieft mediaton in te laten zetten. De vrouw wilt hier allereerst absoluut niets mee te maken hebben. Ze kan de joyrider echt nog niet zien, laat staan hem aanhoren. Zodra ze merkt dat de pijn van haar gebroken bekken wegzakt, is ze toch wel benieuwd wat de jongen te vertellen heeft en wat hem eigenlijk bezielde. Ze staat dan ook open voor zijn verhaal. Daartegenover zou ze wel graag een schadevergoeding willen krijgen voor de kosten die zij gemaakt heeft. Denk aan eigen risico van haar ziektekostenverzekering, de kosten van het ziekenhuis, haar revalidatie en omdat ze een tijdje niet heeft kunnen werken.

 

De benadeelde

Bij bovenstaand delict staat de vrouw open voor het verhaal van de jonge man. Mediation kan ook alleen maar doorgaan, als beide partijen met elkaar in gesprek willen. Door elkaars verhaal aan te horen, kan de vrouw vertellen wat voor een impact het ongeluk op haar heeft gehad. In een rechtszaak komt dit nauwelijks naar voren. Daar wordt met name naar de letter van de wet gekeken, maar wordt de menselijke kant van het verhaal niet expliciet meegenomen in een uitspraak/ vonnis (taakstraf, boete of hechtenis). Bij mediation kan de benadeelde afspraken maken die specifiek op zijn of haar situatie gericht zijn en ervoor zorgdragen dat het incident achter zich gelaten kan worden.

 

De beschuldigde

Voor de beschuldigde, laten we de jongen van bovenstaand verhaal pakken, kan het heel erg helpen om zijn kant van het verhaal te vertellen. Het zorgt voor opheldering bij beide partijen waarbij de samenloop van omstandigheden in kaart wordt gebracht. Na een succesvol mediaton traject, wordt er een vaststellingsovereenkomst opgemaakt waarin duidelijke en haalbare doelen worden vastgelegd. Denk aan het betalen van een schadevergoeding. De overeenkomst wordt toegevoegd aan het strafdossier en dan door de officier van justitie of de rechter meegenomen waarbij er rekening gehouden kan worden bij de uiteindelijke uitspraak. Het zorgt er niet voor dat rechtszaak wordt voorkomen, maar dat er rekening mee gehouden wordt.

 

De mediation en de uitkomst daarvan zorgt ervoor dat betrokken partijen zich weer op de toekomst richten waarbij het gebeuren geen of een zo min mogelijke negatieve invloed daarop heeft.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 16 / Aug / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 16 / Aug / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 16 / Aug / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 16 / Aug / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 16 / Aug / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 16 / Aug / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 16 / Aug / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 16 / Aug / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 16 / Aug / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 16 / Aug / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »