Redactie - 27 / Sep / 2019

Wet Arbeidsmarkt in Balans: de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht

Wet Arbeidsmarkt in Balans: welke veranderingen zullen er vanaf 1 januari 2020 ingaan omtrent het arbeidsrecht?

Wet Arbeidsmarkt in Balans: de belangrijkste veranderingen in het arbeidsrecht
#TipVanDeWeek

De Wet werk en zekerheid (Wwz) werd in 2015 ingevoerd waarbij al verschillende wijzigingen zijn doorgevoerd met betrekking tot het arbeidsrecht. In deze wijziging werd de rechtspositie van flexwerkers versterkt. Vanaf 1 januari 2020 zal er de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) worden ingevoerd. Er zullen meerdere aanpassingen komen, die er voor moeten zorgen dat het voor werkgevers aantrekkelijker wordt om mensen in vaste dienst te nemen.

 

De belangrijkste veranderingen binnen het arbeidsrecht hebben we hier voor je op een rijtje gezet.  

 

 • Transitievergoeding

Als je als werkgever de arbeidsovereenkomst van een werknemer op jouw initiatief opzegt, ben jij deze werknemer een transitievergoeding verschuldigd. Dit is een bedrag waar een werknemer recht op heeft als hij of zij ontslag krijgt en minimaal twee jaar in dienst is geweest. Het heeft vooral als doel om ontslagen werknemers weer snel aan het werk te krijgen. Dit is vastgelegd in de Wwz.

Vanaf 1 januari 2020 ben je als werkgever de werknemer meteen na de start van het dienstverband transitievergoeding verschuldigd. Dit geldt ook als je diegene niet in dienst neemt. De transitievergoeding wordt berekend op basis van de feitelijke duur van de arbeidsovereenkomst. 

 

 • Het ontslag

Op dit moment moet de werkgever aan één van de acht ontslaggronden volledig voldoen. Deze acht ontslaggronden zijn verdeeld in verschillende thema’s, van a tot en met h. Denk aan ‘bedrijfseconomische redenen’ (grond a), ‘frequent ziekteverzuim’ (grond c) of ‘een verstoorde arbeidsverhouding’ (grond g). Per grond moet er een volledig dossier zijn opgebouwd, wil de werkgever zijn werknemer kunnen ontslaan.

Vanaf 2020 kan een ontslag ook ingediend worden door een negende ontslaggrond, de ‘cumulatiegrond’. Deze cumulatiegrond houdt in dat alle verschillende gronden gecombineerd kunnen worden. Het is dan een optelsom van alle onvolledige dossiers. Er hoeft dan niet langer aan de eisen van de verschillende, individuele gronden te worden voldaan. Zo kan er bijvoorbeeld een combinatie gemaakt worden van grond a (‘bedrijfseconomische redenen’) en grond b (‘opzegging met toestemming na twee jaar ziekte’).

Wanneer de werkgever de cumulatiegrond wil inzetten, betekent dit wel dat er een hogere ontslagvergoeding voor de werknemer ingaat. Het ontslaan zal daarom wel makkelijker gaan, maar het wordt voor de werkgever wel de helft duurder.

 

 • De beschikbaarheid van oproepkrachten

De regeling van de oproepovereenkomst zal ook veranderen. Nu kan je als werkgever nog één dag van tevoren de werknemer opbellen of hij of zij een paar uurtjes wel of niet kan komen werken. Vanaf 1 januari 2020 zal dit veranderen naar minimaal vier dagen van tevoren. Dit betekent dat je als werknemer goed van tevoren moet inschatten of de oproepkracht wel of niet nodig is. Wanneer na die vier dagen blijkt dat het werk er toch niet is of dat het minder zal zijn, heeft de werknemer nog steeds recht op loon van de oorspronkelijke tijden. Dit werkt misschien tegen de werkgever, maar deze regeling neemt het wel op voor de werknemer. De wetgeving wil er hiermee juist voor zorgen dat het aantrekkelijker wordt om vaste contracten te geven. 

 

 • De ketenbepaling

De ketenbepaling bepaalt, wanneer elkaar opeenvolgende tijdelijke arbeidscontracten overgaan in een arbeidscontract voor onbepaalde tijd. Nu mag je maximaal drie keer achter elkaar het contract verlengen in een periode van twee jaar. Daarna wordt er een vast contract aangeboden.

De maximumtermijn van twee jaar wordt vanaf 2020 veranderd naar drie jaar. De keten zelf blijft hetzelfde met drie contracten. Je kunt nu dus het contract van een werknemer nog een jaar verlengen als je twijfelt of er eigenlijk wel voldoende werk is voor de werknemer. Het is wel belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de lengte van de contracten.

 

Het is dus belangrijk om vanaf januari 2020 als werkgever rekening te houden met het nieuwe recht binnen de arbeidswet: de WAB!

 

Benieuwd welke veranderingen er nog meer komen met betrekking tot de WAB? Kijk dan naar MediationTV, waar we in gesprek gaan met Nathalie Wolters. Bekijk de aflevering hier

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 27 / Sep / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 27 / Sep / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 27 / Sep / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 27 / Sep / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 27 / Sep / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 27 / Sep / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 27 / Sep / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 27 / Sep / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 27 / Sep / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 27 / Sep / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »