Redactie - 31 / Dec / 2019

Wetswijziging van de partneralimentatie: meer scheidingen in december

Vanaf 1 januari 2020 zal de nieuwe wetgeving omtrent partneralimentatie ingaan. Wat verandert er? En waarom scheiden mensen nu nog voor 2019?

Wetswijziging van de partneralimentatie: meer scheidingen in december
#TipVanDeWeek

Vanaf 1 januari zal de wettelijke regeling van partneralimentatie drastisch veranderen. In plaats van dat je als ex-partner 12 jaar alimentatie betaald, zal dat vanaf 2020 nog maar maximaal vijf jaar zijn. Een zege voor diegene die betaald, misschien wel een vloek voor de ontvanger. Het zorgt er voor dat het aantal verzoeken om een echtscheiding de laatste tijd, en vooral in de maand december, flink gestegen is.

 

De wetswijziging in het kort

Partneralimentatie is bedoeld om te voorkomen dat de ex partner die nauwelijks een inkomen heeft, niet in de situatie terecht komt dat hij of zij straks geen geld of bezittingen meer heeft. Over dit maandbedrag wordt in samenspraak met de ex-partners een bedrag afgesproken.

 

Vanaf 1 januari is de duur van de partneralimentatie de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van vijf jaar. Dus stel dat je twaalf jaar getrouwd was, betaalde de partner eerst zes jaar partneralimentatie. Nu is het maximum op vijf jaar gevallen waardoor de partner ook bij meer dan 12 jaar huwelijk,  maximaal vijf jaar alimentatie betaald. Dit betekent dat de alimentatie ontvangers, wat vaak de vrouw is, minder geld gaan ontvangen wat is bedoeld voor levensonderhoud. Andersom, de alimentatie betalers hoeven minder jaren alimentatie te betalen.

 

Waarom de wetswijziging?

Sinds 1994 bestaat de wet dat de minst verdiende partner na een scheiding, maximaal twaalf jaar partneralimentatie ontvangt. De wetswijzigingen is er uiteindelijk gekomen, omdat het kabinet vindt dat tijden zijn veranderd. De twaalf jaar werd als onredelijk lang ervaren, met name door degene die moeten betalen. Vrouwen zijn namelijk steeds meer economisch zelfstandig. Er zijn steeds minder traditionele rollenpatronen, waarbij de man werkt en de vrouw de zorg voor de kinderen heeft. Ook hebben mannen na de scheiding steeds meer een rol in de opvoeding van de kinderen. Denk bijvoorbeeld aan co-ouderschap. Daarbij past een kortere alimentatie termijn beter.

 

Maar er zijn uitzonderingen

Hoewel het maximum aantal jaren wordt teruggedrongen naar vijf jaar, zijn er wel een aantal wettelijke uitzonderingen. Denk aan langdurige huwelijken en huwelijken met jonge kinderen.

Zo hebben mensen die geboren zijn op of voor 1 januari 1970 en langer dan vijftien jaar getrouwd zijn, recht op tien jaar alimentatie.

Ook als er kinderen in het gezin zijn die jonger dan twaalf jaar zijn, heeft de partner recht op maximaal twaalf jaar alimentatie, tot het jongste kind twaalf jaar is.

Daarnaast geldt de nieuwe wetgeving niet na een huwelijk van minimaal vijftien jaar, waarbij de alimentatieontvanger de AOW-leeftijd binnen tien jaar na de scheiding bereikt. Dan heeft de alimentatiegerechtigde recht op tien jaar alimentatie tot aan de AOW leeftijd, met een maximum van tien jaar.

 

Mediators en echtscheidingsadvocaten zijn er druk mee

Volgens een onderzoek van NOS proberen toekomstige alimentatie gerechtigden nog snel onder de oudere regeling te vallen. Op die manier ontvangen zij nog een langdurige uitbetaling van de alimentatie. Ze dienen dan snel een verzoekschrift tot scheiden in, zodat de oude regeling nog van toepassing is. Dit komt vooral door die harde datum van 1 januari. Er is namelijk geen overgangsdatum. De betalers hebben juist een tegenovergesteld belang en wachten liever tot het nieuwe jaar. Volgens NOS kan er daarom ook een piek zijn na 1 januari.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 31 / Dec / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 31 / Dec / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 31 / Dec / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 31 / Dec / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 31 / Dec / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 31 / Dec / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 31 / Dec / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 31 / Dec / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 31 / Dec / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 31 / Dec / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »