Redactie - 17 / May / 2019

Hoe te wonen na de scheiding?

Wonen na de scheiding kan op verschillende manieren. De een blijft in het huidige huis, de ander wordt uitverkocht. Misschien ga je wel huren of moet je voor een snelle, tijdelijke oplossing gaan.

Hoe te wonen na de scheiding?
#TipVanDeWeek

Wonen na de scheiding kan op verschillende manieren. Wanneer je de dagelijkse zorg op je krijgt van de kinderen, is het vaak vanzelfsprekend dat je, in ieder geval tijdelijk, de woning houdt. Dit zal dan het minst belastend zijn voor de kinderen. Toch kan het ook voorkomen dat je het koophuis moet verkopen omdat je de maandelijkse hypotheek alleen niet kunt ophoesten. Dan zijn je woning opties vaak afhankelijk van alleen het inkomen. Wanneer je een parttimebaan of niet eens werk hebt, is het vinden van een betaalbare woonruimte erg moeilijk.

 

Je huis verkopen


Soms is het huis voor één van de partners betaalbaar. Als de blijvende ouder de hypotheek kan opbrengen, zal de ander uitgekocht worden en krijgt het deel van de onwaarde van het huis mee. Wanneer de ouder het niet voor elkaar krijgt om de hypotheek te betalen, moet de woning worden verkocht. Hierbij wordt de overwaarde over de twee partijen verdeeld en wordt er gekeken of jullie allebei nog een betaalbare woning kunnen vinden.

Je kan dan zelf bepalen voor hoeveel je huis te koop wilt stellen, natuurlijk met een schuin oog gekeken naar alle aangegane schulden. Hoe je dit het beste kunt doen, staat beschreven in het boek ‘je huis verkoop je zo’.

 

Woning huren na de scheiding

In iedere gemeente kan je jezelf inschrijven bij een woningbouwstichting waar betaalbare huurwoningen zijn. Vaak kan je hier met een laag inkomen een woning huren na de scheiding en kan er huurtoeslag aangevraagd worden. Wanneer je nu pas inschrijft, moet je vaak nog maanden of jaren wachten voordat je een woning krijgt toegewezen.

Wanneer je dus echt meteen weg wilt, is het tijd voor stevige maatregelen. Ga dan persoonlijk langs bij een woningbouwstichting in jouw gemeente. Hier kan je jouw situatie bespreken en kijken wat er mogelijk is. Je moet je hierbij wel realiseren dat wat ze aanbieden, je ook zult moeten accepteren. Het is niet de meest ideale situatie maar je hebt wel een plekje om alvast mee te beginnen.

 

Marktplaats

Je verwacht het niet, maar ze verkopen werkelijk waar alles via Marktplaats. Zo ook tijdelijke woningen. Wanneer je niks kan vinden, kan je ook zelf een advertentie plaatsen waarbij je zelf mag bepalen hoeveel je per maand kwijt wilt zijn en waar je wilt wonen na de scheiding.

 

Sociale netwerk

Is er toch niks mogelijk bij de woningbouwvereniging? Zet dan al je contacten in: sociale media, familie, vrienden. Er zijn tegenwoordig namelijk veel mensen die hun huis nog wel hebben, maar meestal bij hun nieuwe partner verblijven. Of iemand is juist voor een paar maanden in het buitenland en staat het huis leeg. Ga eens kijken of iemand in jouw kring weer iemand kent waarbij je tijdelijk in een woning kunt zitten. Het is niet de meest ideale situatie om op die manier te wonen na de scheiding, maar je hebt wel een volledige plek waar je er alleen maar voor hoeft te zorgen dat het schoon blijft.

 

Leegstaande koopwoningen

Er zijn ook veel huizen die voor een lange tijd te koop en leeg staan. Hier zijn de eigenaren al lang verhuist naar een nieuwe woning en hopen toch nog iets binnen te krijgen voor hun oude huis. Wanneer het huis voor een lange tijd te koop staat, zijn de eigenaren misschien wel bereid om het een poosje aan jou te verhuren. Je kan hen benaderen via hun eigen makelaar en uitleggen wat de situatie is en waar je naar op zoek bent.

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 17 / May / 2019

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 17 / May / 2019

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 17 / May / 2019

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 17 / May / 2019

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 17 / May / 2019

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 17 / May / 2019

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 17 / May / 2019

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 17 / May / 2019

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 17 / May / 2019

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 17 / May / 2019

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »