Redactie - 20 / Nov / 2018

Zo creëer je meer qualitytime met je kinderen

De scheiding is nu bijna zo goed als afgerond. Samen met je ex-partner heb je goede afspraken gemaakt over de kinderen. Je hebt ze zo goed mogelijk proberen op te vangen, ondanks dat je zelf nog in een emotionele rollercoaster zit. Het belangrijkste voor je kind(eren) is dat ze zien dat papa en mama goed met elkaar om kunnen gaan. Maar een één op één moment met een van zijn of haar ouders, is nooit verkeerd.

Zo creëer je meer qualitytime met je kinderen
#TipVanDeWeek

Hoewel je maar drie of vier dagen van de week, acht uur op een dag werkt, maakt dat wel dat je minder tijd met de kinderen door kunt brengen. De andere dagen van de week dat je niet werkt, probeer je zoveel mogelijk aandacht te geven aan de kinderen. Toch zijn er vaak op deze dagen veel dingen die ook gedaan moeten worden (sporten, boodschappen doen, de was opvouwen en strijken etc.). Het is dus niet altijd dat je als ouder er altijd volledig voor je kinderen kan zijn. Maar dat is echt niet erg. Het is juist de kunst om te bedenken hoe je op alle dagen toch optimaal gebruik kan maken van de tijd die hebt met je kinderen, zodat je toch die quality time met ze creëert. 

Ga niet opeens anders doen
Wanneer je gescheiden bent, kan er een soort schuldgevoel ontstaan tegenover je kinderen. Het is belangrijk om te weten dat je nu niet opeens andere, gekke dingen gaat doen die je normaal ook niet zou doen om maar aan die quality time te komen. Bijvoorbeeld elk weekend opeens naar een pretpark, dierentuin of speeltuin gaan. Je kind heeft juist behoefte aan structuur en het gevoel dat ze weten dat hun ouder er voor hen is.

Maar hoe vul ik dit dan in?
Het zit ‘m in de kleine momenten. Je kan de quality time met je kind zelfs op drukke dagen spenderen. Dit kan gedaan worden in de vorm van het uitvoeren van een taak. Kinderen vinden het namelijk leuk om hun ouder te helpen. Ga samen met ze koken, de afwas doen, de was opvouwen of samen even boodschappen doen waarbij je vervolgens even wat gaat drinken met ze. Maar je kan hierbij ook denken aan het maken van hun huiswerk. Er is bij elk moment tijd om even te kletsen.

Ook kan je eens aanschuiven bij het kijken van een tv-programma van je kind. Normaal ga je iets anders (nuttigs) doen. Maar wanneer je bij ze op de bank kruipt, kan je samen het programma kijken en deel je samen iets waar je later over mee kunt praten.

Pak een mooi moment
Je kan ook een standaard moment op een dag pakken, waarbij je samen met je kind in gesprek gaat. Dit helpt vooral op drukke werkdagen. Denk bijvoorbeeld aan het gezamenlijk kunnen ontbijten. Als je wat vroeger opstaat, kan je nog wat meepikken van de dag die komen gaat bij de kinderen. Ook kan het naar bed gaan enorm helpen. Je kan hier een ouder-kind moment van maken. Spreek op je werkdagen af dat je een kwartiertje of een halfuurtje bij het bed van je kind komt zitten om gezellig even over hun dag te kletsen. Daarbij kan je de ‘Walkytalkies’ inzetten. Op die manier sluit je een lange dag zonder elkaar, leuk af.

Maak er iets leuk van
Je kan er ook voor kiezen om van die normale momenten, iets leuks van te maken. Ga een spel doen of zing samen wat liedjes. Denk bijvoorbeeld aan ‘alleen voor 1000 euro zou ik het doen’ of ‘kiezen tussen pannenkoek of patat etc.’. Het zijn kleine spelletjes, die allemaal mogelijk zijn onder het opruimen, het naar bed gaan of tijdens de autorit.

Je kan er ook voor kiezen om eens in de maand ‘crazy Friday’ in te zetten. De kinderen mogen dan kiezen wat er vanavond op tafel staat (friet of pizza, het mag allemaal) en welke activiteit ze willen doen. Leg wel de keuzes neer zoals het gaan bowlen, skaten, een film kijken of spelletjes avond houden. Het is dan vooral het zoeken en kiezen naar een creatief ouder-kind moment.

Kortom, echte tijd en interesse voor je kinderen kan opgedeeld worden in korte momenten als je die dag moet werken. Op de dagen dat je vrij bent, haal je de tijd gewoon weer in. Het is vooral belangrijk dat er gewoon een kort moment op een dag is dat het kind de aandacht krijgt van zijn of haar ouder. Luister naar je kind, stel vragen en doe samen een kleine activiteit. Op die manier ben je er al een heel eind.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 20 / Nov / 2018

  Pubergedrag: hoe ga je hier als ouder mee om?

 • Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?
  21 / Apr / 2020

  Redactie - 20 / Nov / 2018

  Positief opvoeden: dat moet toch niet zo moeilijk zijn?

 • Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo
  17 / Apr / 2020

  Redactie - 20 / Nov / 2018

  Online solliciteren: Jezelf presenteren doe je zo

 • Fit blijven tijdens de coronatijd
  15 / Apr / 2020

  Redactie - 20 / Nov / 2018

  Fit blijven tijdens de coronatijd

 • Mediteren voor beginners
  06 / Apr / 2020

  Redactie - 20 / Nov / 2018

  Mediteren voor beginners

 • Het coronavirus en het ouderschapsplan
  03 / Apr / 2020

  Redactie - 20 / Nov / 2018

  Het coronavirus en het ouderschapsplan

 • Hoe maak je het uit met een vriendschap?
  25 / Mar / 2020

  Redactie - 20 / Nov / 2018

  Hoe maak je het uit met een vriendschap?

 • Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?
  23 / Mar / 2020

  Redactie - 20 / Nov / 2018

  Tips: Hoe ga je thuis om met het coronavirus?

 • Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld
  20 / Mar / 2020

  Redactie - 20 / Nov / 2018

  Het coronavirus zorgt voor meer huiselijk geweld

 • Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?
  19 / Mar / 2020

  Redactie - 20 / Nov / 2018

  Afstand nemen van je ex als je kinderen hebt: kan dat?

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »