Hoe verloopt een mediationtraject?

0 Producten


  Seen 0 of the 0 products

  Hoe verloopt een mediationtraject?

  De start

  Een mediationtraject start meestal met dat een van de beide partijen, de andere partij verzoekt om mee te doen aan mediation om op die manier tot een oplossing van het geschil te komen. Een van de partijen neemt dan contact op met een mediator.

   

  De eerste bijeenkomst

  Bij het eerste gesprek, of ook wel de intake, is het belangrijk dat beide partijen goed voorbereid naar het gesprek komen. Ze schrijven voor zichzelf op wat het grootste probleem is, welke zaken belangrijk zijn om bespreekbaar te maken. Daarnaast kunnen ze een beetje gaan inschatten hoe de ander zich voelt en hoe hij of zij tegen hetzelfde probleem aan kijkt.

  De mediation gesprekken vinden meestal plaats op een neutrale plaats. Bij het eerste gesprek legt de mediator uit wat de gesprekken gaan inhouden en wat er verwacht wordt van beide partijen. Er zal ook stilgestaan worden bij de zogenaamde mediation overeenkomst. Hierin staat het onderwerp van conflict omschreven, de geheimhoudingsplicht en welk uurtarief er geldt. Wanneer beide partijen de overeenkomst hebben ondertekend, verklaren ze dat ze actief mee zullen werken en het probleem ook echt zelf willen oplossen.

   

  De gesprekken

  Wanneer de overeenkomst is ondertekend, kunnen de echte gesprekken gaan beginnen. In deze exploratiefase krijgt elke deelnemer de kast om zijn of haar verhaal te doen. Waar nodig stelt de mediator vragen om meer informatie op tafel te krijgen. De mediator zal speciale gesprekstechnieken inzetten zodat het gesprek gestuurd zal worden naar het kijken naar het conflict, naar hoe de oplossing eruit zou kunnen zien.

   

  De onderhandelingsfase

  Wanneer het conflict goed naar voren gehaald is, is het tijd om naar de oplossing te kijken. Het kan voorkomen dat dit al tijdens het eerste mediation gesprek voorkomt, maar meestal start de serieuze onderhandeling tijdens het tweede gesprek. Er wordt dan gekeken welke mogelijke oplossingen er zijn en of deze haalbaar zijn voor beide partijen.

   

  De afronding

  Wanneer er het tijdens het mediationtraject door beide partijen een oplossing is gevonden, wordt dit vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Door het zwart op wit vast te stellen kunnen er geen misverstanden komen over wat er nu precies overeengekomen is en verklaren de partijen dat zij zich houden aan de afspraken.

   

  Het kan ook voorkomen dat mediation niet succesvol afgrond wordt omdat er voor beide partijen niet een goede oplossing is uitgekomen. De mediation zal dan stopgezet worden door zowel de mediatior als door één van de partijen. Er zal dan uiteindelijk geen overeenkomst getekend worden. Na de mediation, zal de rechtelijke procedure van start gaan.

  Inloggen

  Wachtwoord vergeten?

  • Al je orders en retouren op één plek
  • Het bestelproces gaat nog sneller
  • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen

  vergelijk0

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »