Pesten op de werkvloer: wat kan je als leidinggevende doen?

Pesten op de werkvloer: wat kan je als leidinggevende doen?

Als werkgever speel je een belangrijke rol in het voorkomen en het verminderen van pesten op de werkvloer. Allereerst is het belangrijk om een beleid op te stellen waarin duidelijk is vastgesteld dat pesten niet getolereerd wordt. Hier kunnen duidelijke sancties in verwerkt worden zoals schorsing of een officiële waarschuwing. Dit maakt het makkelijker om een pester aan te spreken op hun gedrag. Daarnaast moet je als werkgever goed weten wat er op de werkvloer gebeurt. Houd je ogen en oren open voor onbewuste signalen. Maak het onderwerp ook vaker bespreekbaar en overleg het met de medewerkers van jouw bedrijf. Neem eventuele meldingen van pesten dan ook uiterst serieus. Voor een werknemer is het een enorme stap om te zeggen dat diegene gepest wordt. Wanneer het voor de werknemer toch te moeilijk is om op zijn of haar werkgever af te stappen, kan je die drempel verlagen door een vertrouwenspersoon aan te stellen. Deze persoon is iemand waar de werknemers terecht kunnen als hij of zij pesten ervaart en het niet bij de leidinggevende of collega’s kwijt kan.

Lees meer Lees minder
School tegen Schelden PESTKWARTET
PESTKWARTET
Het PESTKWARTET is een spel en is bedoeld om werknemers en werkgevers bewust te maken van ‘pesten op de werkvloer’. Spelenderwijs leidt het kwartet je langs voor je werk relevante thema’s.
€0,00
Henriëtte Wijnen Julia's slangenkuil
Julia's slangenkuil
Jaren werkte ik als leidinggevende in een gemeentelijke organisatie. Nooit had ik gedacht terecht te komen in een web van intimidatie en pesterijen. Maar het gebeurde en de gevolgen waren rampzalig, voor mij en mijn (werk)omgeving.
€0,00
School tegen Schelden Help, mijn medewerker wordt gepest! Wat nu?
Help, mijn medewerker wordt gepest! Wat nu?
Een training voor leidinggevenden of teams die elkaar tijdig aan moeten kunnen spreken op ongewenst gedrag op de werkvloer zoals pesten.
€0,00
Geen producten gevonden... Ga verder met winkelen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »