Wanneer is er sprake van pesten?

Wanneer is er sprake van pesten?

Er is sprake van pesten als iemand herhaaldelijk het gevoel krijgt dat hij of zij buiten gesloten wordt of telkens gekleineerd wordt. Het kunnen alle vormen van intimiderend gedrag zijn met een structureel karakter. Het kan komen van een of meerdere werknemers tegen één persoon of meerdere personen die zich niet kunnen verdedigen tegen dat gedrag. Dit kan in de vorm zijn van vervelende opmerkingen of net niet leuke grapjes, geroddel of onnodig kritiek geven op iemand. Het kan zich voordoen in verschillende vormen.

- Het kan zo zijn dat de werknemer allerlei zinloze taken opgezadeld krijgt of juist helemaal geen taken meer krijgt. Dit zijn vooral organisatorische maatregelen.

- Er kan ook inbreuk gemaakt worden op het privéleven van een slachtoffer, door diegene te blijven imiteren naar aanleiding van zijn of haar uiterlijk of door constant grapjes te blijven maken over het privéleven van het slachtoffer.

- Het komt ook voor dat de dader het slachtoffer blijft negeren. Dit kan zich uitten in het niet luisteren naar de ander wanneer hij of zij iets vertelt of gewoonweg niet tegen diegene te praten.

- Fysieke agressie komt ook voor. Hier kan worden gedacht aan ongewenste aanrakingen of het matig gebruik van geweld door de daders.

Of iets meteen pesten is, is vaak niet objectief vast te stellen. Het kan namelijk vaak voorkomen dat een werknemer een grapje maakt maar niet in de gaten heeft dat de ander zich hierdoor gekwetst voelt. Het belangrijkste uitgangspunt is dat als iemand iets als pesten ervaart, er iets gedaan moet worden.

Lees meer Lees minder
School tegen Schelden PESTKWARTET
PESTKWARTET
Het PESTKWARTET is een spel en is bedoeld om werknemers en werkgevers bewust te maken van ‘pesten op de werkvloer’. Spelenderwijs leidt het kwartet je langs voor je werk relevante thema’s.
€0,00
School tegen Schelden Help, mijn medewerker wordt gepest! Wat nu?
Help, mijn medewerker wordt gepest! Wat nu?
Een training voor leidinggevenden of teams die elkaar tijdig aan moeten kunnen spreken op ongewenst gedrag op de werkvloer zoals pesten.
€0,00
School tegen Schelden Nee hoor, bij ons wordt niet gepest?
Nee hoor, bij ons wordt niet gepest?
Je kent ze wel, die uitspraken: ‘Nee, dat komt bij ons niet voor’, ‘Wij doen dat niet’ en ‘Ik weet wel waar het wel gebeurt’.
€0,00
Geen producten gevonden... Ga verder met winkelen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »