Welke rol speelt de Ondernemingsraad bij pesten?

Welke rol speelt de Ondernemingsraad bij pesten?

De taak van een Ondernemingsraad (OR) is het overleggen over het ondernemingsbeleid en de personeelsbelangen met de werkgever. Zij gaan erachteraan of er genoeg werkoverleg plaatsvindt, er goede arbeidsomstandigheden zijn, medewerkers gelijk behandeld worden en de arbeidsvoorwaarden worden nageleefd.

Wanneer er een vermoeden is van pestgedrag op de werkvloer, kan de Ondernemingsraad ingrijpen. Pesten valt onder psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Pesten is namelijk een belangrijk arbeidsrisico en leidt niet alleen tot een slechte werksfeer, maar ook tot verzuim en zelfs psychische klachten. Wanneer de werkgever er dus voor kiest een PSA-beleid in te voeren, heeft de ondernemingsraad instemmingsrecht. Hiermee kan het OR afspraken maken met de werkgever over onderdelen die ontbreken of die beter uitgewerkt kunnen worden.

Lees meer Lees minder
Henriëtte Wijnen Julia's slangenkuil
Julia's slangenkuil
Jaren werkte ik als leidinggevende in een gemeentelijke organisatie. Nooit had ik gedacht terecht te komen in een web van intimidatie en pesterijen. Maar het gebeurde en de gevolgen waren rampzalig, voor mij en mijn (werk)omgeving.
€0,00
School tegen Schelden Help, mijn medewerker wordt gepest! Wat nu?
Help, mijn medewerker wordt gepest! Wat nu?
Een training voor leidinggevenden of teams die elkaar tijdig aan moeten kunnen spreken op ongewenst gedrag op de werkvloer zoals pesten.
€0,00
School tegen Schelden Nee hoor, bij ons wordt niet gepest?
Nee hoor, bij ons wordt niet gepest?
Je kent ze wel, die uitspraken: ‘Nee, dat komt bij ons niet voor’, ‘Wij doen dat niet’ en ‘Ik weet wel waar het wel gebeurt’.
€0,00
Geen producten gevonden... Ga verder met winkelen
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »